Contact | LinksEnglish  

Boek

Boek Overgangsrituelen voorkantHet boek Overgangsrituelen Een brug tussen het andere en het gelijke brengt godsdiensten, levensbeschouwingen en culturen dichter bij elkaar. Niet omdat ze alle een gemeenschappelijke stamvader of transcendent doel zouden hebben. Wel omdat ze alle de belangrijke levensmomenten in het leven ritualiseren : geboorte, volwassen worden, huwelijk en dood.

Deze geritualiseerde overgangsmomenten worden beschreven voor het Hindoeïsme, Boeddhisme, Jodendom, Katholicisme, Orthodox Christendom, Islam, Vrijzinnig Humanisme, Aborigines (Australië), Betamaribe (West-Afrika), Inuit (Oost-Groenland), Kuna Indianen (Midden Amerika).

Boek Overgangsrituelen voorkantEr wordt gebruik gemaakt van oorspronkelijke documenten en van gesprekken met insiders. Het verhaal van een ‘ingewijde’ in een bepaalde godsdienst of levensbeschouwing sluit elke beschrijving af.

Al lezend kan men zo de eigen overgangsrituelen vergelijken met deze bij andere godsdiensten, levensbeschouwingen of culturen.

In een afrondend deel slaat het zelf een brug tussen het andere en het gelijke. Op welke wijze zijn de diverse overgangsmomenten in de beschreven godsdiensten, levensbeschouwingen en culturen, anders dan wel gelijk?

Om alles te visualiseren werden in Overgangsrituelen. Een brug tussen het andere en het gelijke meer dan 350 kleurenfoto’s en tekeningen opgenomen.

U kan het boek hier bestellen: http://www.standaarduitgeverij.be/vakliteratuur/overzicht/antropologie/9789034193988.

Christian Van Kerckhove.

Eva vans (eds).

 

Het prachtig geïllustreerde boek Overgangsrituelen werd op 9 november 2010 in aanwezigheid van de auteurs (C. Van Kerckhove, E. Vens, J.P. Van Bendegem, e.a.), dhr Coddens (Schepen van Onderwijs en Opvoeding) en dhr Couckuyt (gedeputeerde voor welzijn en jeugd, toerisme en ontwikkelingssamenwerking) voorgesteld in het Vredeshuis te Gent.

Op 19 februari 2011 werd het boek voorgesteld in Boekhandel Limerick te Gent. Klik hier voor de folder van deze voorstelling.

Actueel

Het prachtig geïllustreerde boek Overgangsrituelen wordt voorgesteld op 19 februari in boekhandel Limerick te Gent, en op 16 maart in De Branderij in Ronse. Tevens werd het voorgesteld in Gent op dinsdag 9 november 2010 om 19u30 in het Vredeshuis, evenals op de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen van 31 oktober tot 11 november 2010.

Vormingen

Overgangsrituelen vormen het basismateriaal voor ons aanbod aan vorming op maat. Bekijk ons vormingspakket: Hoe anders is het andere?

Lezingen

Woon verschillende lezingen bij.

Studiedag

Op vrijdag 26 november 2010 vond de studiedag Tradities en Overgangsrituelen plaats, in samenwerking met Volkskunde Vlaanderen. Bekijk het volledige programma.

Tentoonstellingen

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Overgangsrituelen. Een brug tussen het andere en het gelijke’ worden op verschillende locaties tentoonstellingen georganiseerd.